KARÁCSONYI KATALÓGUS
Shox Motoros Áruház » Közösség

Ki a motoros túrázók mumusa?Ő az, akit soha nem fogsz elfelejteni. Hogy is felejthetnéd, hiszen viselkedése az egész túra emlékét beárnyékolja. Ha legközelebb meghallod a nevét egy motoros túrával kapcsolatban, komolyan elgondolkozol rajta, hogy inkább otthon maradsz.


Az ingyenélő

 
Még csak most ismertétek meg egymást, de máris te vagy a legjobb barátja. Hihetetlen, hogy mennyire megértitek egymást! Új barátod hatalmas arc: ismer mindenkit, aki számít, és mindig van egy jó sztorija. Ő a társaság középpontja. Meghívod ebédelni, este sörözni. Ő is visszahívna téged, de sajnos éppen nincs nála pénz, vagy nem találja a tárcáját, vagy csak bankkártyája van, és azzal ott éppen nem lehet fizetni, vagy ha lehet, akkor nem jut eszébe a pin kód. Azért nem teljesen egyoldalú a kapcsolatotok. Új barátod segít neked, ahol tud. Ha láncspray kell, szerez egy másik haverjától, és ha éhes vagy, elővarázsol egy szendvicset a táskájából. Éppen olyat, amilyet a szálláson szerettél volna reggelizni, de az összetevőket valaki begyűjtötte a svédasztalról.


A szabálykövető

 

Minden közlekedési szabályt betart: megadja az elsőbbséget, átengedi a gyalogosokat, megáll a stop táblánál, és soha nem mulaszt el egyetlen indexelési lehetőséget sem. Eddig nagyon helyes, amit csinál, de néha túlzásokba esik. A megengedett sebességhatárokat nagyon szigorúan betartja, ha valahol kitesznek egy 50-es táblát, inkább megy 40-el mint 51-el. A zárovonal számára olyan áthatolhatatlan, mint egy téglafal, egyszerűen lepattan róla. Akkora követési távolságot tart, hogy még a teherautók is beelőzik. Ha csapatban túráztok, muszáj egy kicsit rugalmasabbnak lenni


Az erős dohányos

Két leggyakoribb mondata: „Várjatok, ezt még elszívom”, „Ó, még csak éppen most gyújtottam rá”. Amint megálltok, ő már szívja is a cigit, rögtön kettőt-hármat, hogy a kimaradt nikotinadagokat pótolni tudja. Maga sodorja a cigijét, mert így olcsóbban kijön, de ezzel további perceket képes elpöcsölni. Mindez csak akkor bosszantó, ha várni kell rá. Ha képes időben eldobni a dekket vagy felnyitható állú sisakja van, hogy a motoron is tudjon dohányozni, nincs vele különösebb baj.


Az igazságosztó

 

Az események aktív részese, azt hiszi, a saját motorján kívül a forgalom összes többi résztvevőjét is tökéletesen kontroll alatt tartja. Folyamatosan járnak a végtagjai, egyezményes kézjelekkel, dudaszóval és hangos gázfröccsökkel utasítja rendre az autósokat. Mások szabálytalanságait megtorolja, miközben ő maga egyetlen szabályt sem tart be. Ha valaki veszélyt jelent rá, az kiveri nála a biztosítékot, ha nincs ilyen helyzet, majd ő elintézi, hogy legyen. Erőszakos helyezkedéssel készíti elő a terepet magának és az őt követő motorosoknak.
Amikor éppen nem intézkedik, akkor sem teljesen passzív, fejének folyamatos ingatásával fejezi ki nemtetszését a „buta autósok értelmetlen manőverei” láttán. Nagyon gáz, amit csinál, de inkább nem szóltok neki, mert akkor hangosan leugat mindenkit, hogy már rég kilapított volna titeket egy kamion, ha ő nem akadályozza meg.

 

A versenyző

 

A találkozóra farolva érkezik meg, csillog a szeme, tombol benne az adrenalin. Nálan nincsen gyorsabb motoros, tulajdonképpen Rossi mellett lenne a helye a MotoGP-ben – gondolja. Addig is, amíg felfedezik, úgy érzi lépten-nyomon bizonyítania kell tehetségét. Nem képes egyenletes túratempóra, szándékosan lemarad, majd életveszélyes szituációkban előzi vissza a többieket. Mindenki hidegrázást kap tőle. Sem a rendre utasítás, sem az épitő kritika nem jut el az agyáig, azt hiszi a többiek azért nem hajtanak gyorsabban, mert öregek, bénák és gyávák. Csak azután lesz rend a fejében, miután egyszer levakarják a szalagkorlátról. Ha nem történik komoly baja, még lehet belőle jó motoros, mire benő a feje lágya. Addig viszont jobb elkerülni őt.

 

A divatmotoros

 

A legjobb, legerősebb, legdrágább motor az övé. Motoros ruhája, bukója, csizmája, kesztyűje színben passzol egymáshoz és a motorhoz egyaránt. Sehol egy bogárnyom, sehol egy karcolás. Nem aprózza el a dolgokat, egyből csatlakozik egy profi túrázó csapathoz. Az elején simán megy minden. Az egyenesekben még a lóerők kisegítik, de ahogy a kanyargós részekhez érnek, vezetéstechnikai hiányosságait bátorsággal pótolja. Nagyon kell koncentrálnia, hogy nagyjából tartani tudja a tempót, de energiája rohamosan csökken. A túra negyedénél már alig él, fáj a keze, a nyaka, a feneke, de hősiesen küzd. Ha ekkor beismeri magának (és a többieknek), hogy ez sok neki, és kényelmesen hazagurul, még megúszhatja baj nélkül. Ha tovább megy, csak hátráltatja a túrát.

 

Az igénytelen

 

Ő az, aki biztosan nem költ esőruhára, nála max a szemteszsák játszik...végülis műanyag ez is, az is. Azt állítja, hogy a motorja is tökéletesen megbízható, pedig a vak is látja, hogy egy roncshalmaz. Sosem tartja karban, kizárólag javítást végeztet rajta, azt is csak akkor, ha már valami végképp tönkrement. Túránként egy-két defekt, eldurrant vízcső, elszakadt bovden, fékbetét csere, és porlasztó tisztítás mindig benne van a pakliban. A doboza tele van pótalkatrészekkel, elvileg bármit képes lenne rutinból, percek alatt kicserélni. Valójában azonban teljesen kétbalkezes, a többiek csinálják meg a motorját az út szélén. Mindenkinek tele van a vele töke, de senki sem akarja megsérteni azzal, hogy hazazavarja, mert igazából rendes gyerek. Próbálták, hogy eltitkolják előle a túrákat, de mindig megszimatolja, hová mennek a többiek, és valahogy odakeveredik.

 

A fenti írás a képzelet szüleménye. Bárminemű hasonlóság valós eseményekkel és személyekkel kizárólag a véletlen műve. Vagy te már láttál ilyen lehetetlen fazonokat a való életben?